Over de IJslandse trui………
De IJslandse trui is tot ver buiten haar grenzen het symbool voor IJsland geworden en bijna iedereen op IJsland heeft een ‘Lopapeysa’ (‘lopi’ is IJslands voor (wol)garen en ‘peysa’ is IJslands voor trui. De trui is rondgebreid (heeft dus geen zijnaden) en is, door het unieke patroon van de cirkelvormige pas en patroonranden, direct te herkennen.
De IJslandse trui is gemaakt van Lopi wol, dit is een duurzame wol geproduceerd door de op IJsland levende schapen. Dit unieke en zuivere schapenras is 1100 jaar geleden geïmporteerd door de Vikingen en heeft zich in de loop van de tijd geheel aangepast aan het harde en koude klimaat. De vacht heeft twee lagen: de isolerende onderwol die zacht en krullerig is en de bovenwol van lange stevige waterafstotende glanzende haren (deze twee soorten haar kan je terugzien in de wol van de trui). De schapen van IJsland hebben de kleuren wit, zwart, grijs en bruin, dit zijn de natuurlijke kleuren die het meest gebruikt worden voor de traditionele trui. Ook wordt de wol wel geverfd in fellere kleuren.
Bijna alle wol wordt in de Ístex fabriek op IJsland verwerkt. Deze fabriek is in 1896 opgericht en is voor 80% eigendom van de IJslandse boeren. De wol is gecertificeerd met het OEKO-TEX keurmerk.
De unieke IJslandse wol wordt niet strak tot een draad gesponnen als vaak bij gewone wol maar de kamband (plötulopi) wordt losjes in elkaar te gedraaid zodat het goed te verwerken is zonder de goede eigenschappen te verliezen. De IJslandse wol heeft de naam comfortabel, warm, licht, isolerend en waterafstotend te zijn.
De IJslandse wol heeft verschillende dikten en vormen;
Handknitting Association of Iceland
De Handknitting Association of Iceland is in november 1977 opgericht door honderden IJslanders, voornamelijk vrouwen. Zo werd het thuis breien van truien e.a. een bron van inkomsten voor vele huishoudens op IJsland en werd er meteen een nieuwe afzetmarkt gecreeerd voor de speciale IJslandse wol. Door de oprichting van de vereniging hielden de brei(st)ers de verkoop van hun goederen in eigen hand. De winkel van de Handknitting Association of Iceland in Reykjavik verkoopt de zelfgebreide producten van hun leden, zo kan je er zeker van zijn dat de handgemaakte goederen op IJsland zijn gemaakt en van de wol van IJslandse schapen. Prijzen van een echte IJslandse trui of vest ligt ongeveer tussen de €175 en €275.
Hoe was ik een IJslandse trui?
Wassen is eigenlijk niet nodig, de wol heeft zelfreinigende en waterafstotende eigenschappen. Door de structuur van de vezels kunnen bacteriën zich niet hechten, even luchten in mistig of vochtig weer is meestal genoeg. Moet de trui dan uiteindelijk toch gewassen worden, doe dat dan met de hand in lauwwarm water met speciaal ecologisch wolwasmiddel met lanoline (Sonett, Ecover e.a.). Niet langer dan 10 minuten in het water houden en niet wrijven of wringen. Heel goed uitspoelen met lauwwarm water en eventueel heel kort centrifugeren. Laat de trui plat liggend in eigen vorm drogen. Niet in de zon drogen en al helemaal NIET in de droger.
Hoe meet ik een IJslandse trui op?
Het opmeten van een IJslandse trui gaat net iets anders dan bij een gewone trui, dat komt door het model van de rondgebreide pas. De borstwijdte is heel belangrijk voor een comfortabele fit. De trui moet niet te strak zitten en de maten zijn dan ook zonder rekken gemeten. Als een trui te strak om de borst zit bestaat de kans dat deze stuk trekt bij de oksels.
Opmeten gaat als volgt:
A = borstwijdte (borstomvang)
B = de armlengte vanuit de oksel gemeten.
C = lengte aan de achterkant van de trui (middenachter en zonder e.v.t. col) gemeten.
Meet de EIGEN maten goed op voordat je koopt! De tabel is slechts een richtlijn.
© 2023 www.belabrokata.nl - Powered by Shoppagina.nl